Манолова: Подкрепяме всяко предложение, което ще даде и 1 лв. повече на пенсионерите

70
Цинично е ГЕРБ да се противопоставят на преизчислението на пенсиите, което не направи 12 години. След като има 3 млрд. лв. за магистрали без проект, трябва да има и за пенсионерите, заяви Манолова
„Изправи се БГ! Ние идваме!“ подкрепя всяко предложение, което ще даде и 1 лв. повече на пенсионерите. Нашето предложение е минималната пенсия да достигне линията на бедност – 369 лв. или 370 лв. Това е справедливото решение и не трябва да има възрастен човек, който да получава по-малко от това, което е получавал през септември.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова от парламентарната трибуна днес по време на обсъждане на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

С предложението на служебния кабинет за 12,5 % средно увеличение на всички пенсии ще има хора, които ще получат с 10 лв. по-малко. Апелът ни е да подкрепим, като първа стъпка към преизчисляване на пенсиите, предложението на служебния кабинет. След като бъдат актуализирани пенсиите и минималната пенсия достигне 369 лв., добавката от 50 лв. в COVID-криза да бъде включена в бюджета поне до края на тази година, допълни тя.

Предложението на служебния кабинет ще струва 133 млн. лв. месечно или 399 млн. лв. до края на тази година. Нашето предложение е с 21 млн. лв. повече на месец. В края на тази година ще са нужни 462 млн. лв. Парите на българските граждани, внесени през данъци и осигуровки, трябва да отидат при българските граждани, така че 462 млн. лв. за подкрепа на пенсионерите е напълно справедливо, заяви Манолова.

Средносрочната прогноза със сигурност ще струва над 3 млрд. лв. Толкова дадоха ГЕРБ в условията на незаконни договори само на „Автомагистрали“ ЕАД. Това са пари, дадени предварително за проекти, които не могат да бъдат стартирани. След като има 3 млрд. лв. за магистрали без проект, трябва да има и 3 млрд. лв. за българските пенсионери в средносрочна перспектива, каза в заключение тя.

Цинично и нечестно спрямо българските пенсионери е ГЕРБ да се противопоставят на преизчисляването на пенсиите. 13 години не им стигнаха да преизчислят пенсиите, а 60 % от възрастните хора живеят в риск от бедност. Очакването е на прага на три кризи да се обединим поне в подкрепа за най-уязвимите, а вие от ГЕРБ сте най-големият им длъжник, каза Манолова по време на дебата.

Направихте недопустимо и неуместно изказване за бивш социален министър, като твърдите, че преизчисляването на пенсиите ще ощети другите групи, които се нуждаят от социална подкрепа и подпомагане, заяви тя относно изявлението на Деница Сачева от ГЕРБ.

Манолова подчерта, че България е на първо място по публични разходи, като процент от БВП, за полицаи, съд и прокуратурата, но под средните нива на публични разходи за пенсии в Европа. България дава под 8,5 % от БВП за пенсии, а средно в Европейския съюз – 11,6 % от БВП, каза тя.

От 2,092 млн. пенсионери половината – над 1 млн. пенсионери, получават минимална пенсия от 300 лв. Заедно с COVID-добавката от 50 лв., ги прави живеещи в риск от бедност и от социално изключване. Пенсиите, които получават в размер на 350 лв., са под линията на бедност от 369 лв. Като добавим още 230 хил. пенсионери, които живеят и получават пенсии до 350 лв., всичко това очертава една тъжна картина за начина на живот на възрастните хора в България, каза още Манолова.