Световната банка спря помощите си за Афганистан

48

Световната банка обяви, че е спряла помощите за Афганистан, където наскоро дойдоха на власт талибаните, съобщават от RT

„Ние сме дълбоко загрижени за ситуацията в Афганистан и въздействието върху перспективите за развитие на страната, особено за жените“, каза говорителката на международната финансова институция.

Тя добави, че Световната банка следи отблизо ситуацията в страната.

„Ние следим отблизо и оценяваме ситуацията в съответствие с нашите вътрешни политики и процедури“, каза говорителят. „Докато правим това, ще продължим да се консултираме отблизо с международната общност и партньорите за развитие.“

Миналата седмица Министерството на финансите на САЩ заяви, че ще блокира достъпа на талибаните до 460 милиона долара резервни активи, които Международният валутен фонд (МВФ) планира да изпрати в Афганистан.

Вашингтон също преустанови масовите пратки в щатски долари, които трябваше да бъдат прехвърлени в страната, за да се запазят средствата от ръцете на талибаните.

Централната банка на Афганистан има около 9 милиарда долара резерви, почти всички от които се съхраняват извън страната. Според бившия управител на централната банка на страната Аджмал Ахмади, талибаните имат достъп досъсвсем малка част от тези средства.

Талибаните завзеха столицата на Афганистан Кабул малко след като САЩ обявиха изтеглянето на всички американски сили от Афганистан след близо 20 години бойно присъствие. Събитията изпратиха валутата на страната да се понижи до рекордно ниски нива, което представлява висок риск от избягваща инфлация.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова