Гешев: Унищожаването на Бюрото за защита ще доведе до проблеми в борбата с престъпността (ВИДЕО)

52

Главния прокурор на България Иван Гешев е на изслушване в Комисията по конституционни и правни въпроси. 

„Надявам се, че следващия път няма да ме поканят половин час преди дебата. Не успях да катастрофирам, бързайки насам. Помолих да ме уведомят своевременно от прокуратурата, ако има важни въпроси. Звъннаха ми сутринта в 9 часа“, пошегува се Гешев.

Комисията по конституционни и правни въпроси ще разгледа доклад на главния прокурор за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство.

„Становището на прокуратурата е, че Бюрото за защита е една ефикасна и ефективна структура и нейното унищожаване, каквито законодателни инициативи виждам в момента, ще доведе само до проблеми с борбата с престъпността. Цената ще бъде платена от българското общество. Полза ще имат само мафията и организираната престъпност. За мен това може да бъде обяснено, ако тези идеи, са резултат от предизборната обстановка, в която се намираме от една година, но не може да бъде прието”, заяви Гешев.

Докладът обхваща периода от 1 януари 2020 г. до 30 юни 2021 г. Внесен е от главния прокурор на 18 август 2021 г. след решение на парламента от 4 август.

„Темата е важна за българските граждани и за прокуратурата и затова се постарах да дойда пред Правната комисия, защото българските граждани имат право да знаят гледната точка на прокуратурата”, допълни главният прокурор.

По думите му в България имаме „дарбата да унищожаваме работещи структури и после да се чудим защо нещата не се случват”. „Ще последва това, че ще бъдат застрашени лица, които се защитават като свидетели срещу мафията. Включително има и такъв срещу укриващия се в чужбина Васил Божков. Надявам се да не пострада някой от тях”, посочи обвинител номер едно, като допълни, че няма да се охраняват качествено застрашени прокурори и следователи”, смята Гешев.