Руски учени откриха как да намалят разпространението на Covid 19

594

Руски учени от Южноуралския държавен университет откриха начин как да намалят разпространението на коронавируса

Специалистите проведоха  хидродинамично изследване на разпространението на респираторни вируси в затворено пространство. Според тях новите данни ще помогнат за предотвратяване разпространението на COVID-19 и други вирусни инфекции в класните стаи и на работните места. Резултатите от изследването са публикувани в „Journal of Hazardous Materials“, съобщават от Риа Новости.

Респираторните вирусни инфекции се предават от човек на човек главно по въздушно-капков път по време на директен или индиректен контакт. Поради циркулацията на въздуха, поддържането на разстояние в затворени пространства не винаги предпазва от вируси. Следователно правилното поставяне на преградите е един от най – ефективните начини за намаляване на разпространението на респираторни вируси в затворени пространства.

Университетски учен е провел проучване за изчислителна флуидна динамика, за да анализира движението на капчиците във въздуха и да определи ефективното поставяне на прегради за защита на хората в една стая.

„Използваният метод на CFD включва комбинация от компютърни програми и кодове за симулиране на различни физични и химични процеси. Този метод се използва в почти всички области на науката, както и в самия CFD – от свръхзвукова авиация до биоенергия с възможно най -голяма точност. „

Според изследователя чрез изследваните данни, получени по метода на изчислителна динамика на флуидите, компаниите ще могат да поддържат обичайния ритъм на работа и да избягват карантинните мерки по време на неблагоприятни епидемиологични ситуации.

„Товаизследване дава основание за подробно проучване на различни сценарии от теоретична и практическа гледна точка. Планираме сътрудничество на национално и международно ниво“, каза ученият.

В бъдеще, въз основа на хидродинамични изследвания, учените ще разработят стандартни инструкции, които ще позволят на офисите, гарите, летищата, морските пристанища и производствените предприятия да функционират както обикновено.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова