Необичайна любов към България: Деца от Уганда пеят български песни и танцуват хора (ВИДЕО)

136

Любовта на децата от Уганда към българския фолклор се е зародила благодарение на Даниел Делибашев, който е прекарал последните 8-9 месеца там.

За пръв път Даниел Делибашев е отишъл в Уганда през 2019 г., по думите му, по стечение на обстоятелствата и по молба да участва с дарения. Дейността на фондацията му е свързана с благотворителност: изхранване на деца, лечение, подсигуряване на подслон и образование.

В знак на благодарност хората в Уганда учат български народни танци и се интересуват живо от родната култура. „Народите ни са братски“, казва Делибашев пред БНТ.

Той разкрива, че хората, на които преподава се учат бързо на танцовите стъпки, въпреки културните различия. За половин час са усвоили Дунавското хоро и дори са го модифицирали със собствена хореография. Това се дължи на факта, че те танцуват от малки, счита той. Интересни за тях са и текстовете на българските песни.

Трудни за осигуряване в Африка са медицинските грижи, питейната вода и изхранването. Това е проблем за цяла Африка и подобни кризи стават все по-трудни за преодоляване.

„Хората там остават без работа, не могат да изхранват децата. Част от децата и младежите, които се самоиздържат, не могат да участват в различни събития като сватби, рождени дни и празненства, откъдето получават някакви средства. Това значи, че трябва редовно да ги подкрепяме с по-голяма сума“, коментира българинът.

Въпреки трудностите местните жители намират сили да запазят празничното си настроение. Според Делибашев това е начин те да се откъснат от ежедневните проблеми, тъй като песните и танците са част от битието им. По този начин се компенсира и липсата на съвременни технологии в страната.

По публикацията работи: Мариела Анастасова