Броят на децата с диабет се е увеличил значително през последните години

174

Броят на младежите, болни от диабет се е увеличил почти двойно в световен мащаб за периода  2001 -2017 година, сочат данни от проучване публикувано в медицинското списание JAMA Network Open

Изследването обхваща юноши от цял свят, като в САЩ тенденцията за разпространяване на заболяването е най-видима, пишат от UPI.

Според проучването, в периода от 2001 до 2017 г. броят на жителите на САЩ на възраст от 10 до 19 години с диабет тип 2 се е увеличил с 95,3%.

Разпространението на диабет тип 1, е нарастнал с близо 60% за същия период, показват още данните.

Хората с диабет са изложени на повишен риск от усложнения, включително диабетно бъбречно заболяване, проблеми с очите, както и заболявания, свързани с нервната система.

Ръководителят на изследването Джийн Лорънс обясни, че увеличаването на заболеваемостта от диабет тип 2 може да се дължи на нарастващия процент на затлъстяване в детска възраст, както и на въздействието на затлъстяването и диабета при майката по време на бременност.

Повече от 34 милиона души в Съединените щати са диагностицирани с диабет тип 1 или тип 2, като и двете влияят върху способността на храносмилателна система да обработва захари, изчисляват центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Децата, които развиват диабет тип 1, която е далеч по -рядко срещаната форма, обикновено го правят след наследяване на един или повече рискови фактори – включително някои генетични мутации – за състоянието от двамата родители, според Американската асоциация по диабет.

Симптомите на диабет тип 1 обикновено се появяват в юношеска възраст, твърди асоциацията.

Въпреки че диабетът тип 2 също протича в семейства, неговите симптоми се предизвикват от навици на начина на живот, като например наднормено тегло или затлъстяване и лоши хранителни навици, казва групата.

Няма лечение за нито една от формите на заболяването, но симптомите му могат да бъдат управлявани-а в някои случаи и предотвратени-чрез поддържане на здравословно тегло и ядене на добре балансирана диета, според асоциацията.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова