Ангела Меркел: Афганистан може да се превърне в огнище на тероризъм

37

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Афганистан може да се превърне в огнище на тероризъм, след като НАТО изтегли войските си от страната, съобщават от АПА

„Постигнахме целта, поставена през 2001 г в началото на мисията. Оттогава няма международни терористични атаки от Афганистан. Това беше принос за сигурността на страната ни, заслуга на нашите войници. Но ние трябва да не си затваряме очите пред факта, че след изтеглянето на съюзническите войски Афганистан може отново да се превърне в огнище на международната терористична заплаха, трябва да предотвратим това „- каза Меркел.

Напредъкът, постигнат през годините, включва достъп до основни стоки – 70% от афганистанците вече имат достъп до питейна вода, за разлика от 20% преди десетилетие. А девет на всеки 10 души имат електрозахранване, спрямо само двама на всеки десетима през 2011 г.

„Фактът, че талибаните отново са на власт, е горчив, но трябва да се справим с това. Много неща в историята изискват време. Не трябва и няма да забравим Афганистан“, добави Меркел.

По публикацията работи: Ралица Димитрова