Седенето дълги часове може да повиши риска от развитие на инсулт

137

Ново проучване установява, че хората на възраст под 60-години, които прекарват по-голямата част от деня си седнали, имат по-голяма вероятност да развият инсулт в сравнение с тези, които са физически активни, съобщават от CNN

В изследването е направен анализ на здравословното състояние на 143 000 души, като специалистите са проследили състоянието на хора на 40 и повече години, които не са прекарали инсулт досега.

„Смята се, че заседналият начин на живот нарушава глюкозата, липидния метаболизъм и притока на кръв и увеличава възпалението в организма“, обяснява водещият автор на изследването д-р Райд Джунди от университета Макмастър, Онтарио, Канада.

„Тези промени с течение на времето могат да окажат неблагоприятен ефект върху  кръвоносните съдове и да увеличат риска от инфаркт и инсулт“, каза още специалистът.

От 2965 инсулта, които участниците са имали през периода на изследване, 90% са били исхемични инсулти. Това е най -често срещаният тип инсулт, каза Джанди, и те се случват, когато артерия, която доставя кръв към мозъка, е блокирана.
Ако инсултът не се лекува бързо, мозъчните клетки в тази област могат да започнат да умират от липса на кислород, добави той.

Как можем да предотвратим риска от развитие на инсулт?

За да се намали риска от развитие на инсулт е необходимо хората да увеличат своята физическа натовареност, твърди експертът. Съветът му е да преприемем малки крачки, като например да стоим по-дълго време прави или да се качваме по стълбите вместо да ползваме асансьора.

Според Американската сърдечна асоциация възрастните хора трябва да бъдат физически активни поне по 150 минути на седмица, като интензивността на натоварване трябва да е умерена. Подходящи дейности с умерена интензивност са колоезденето, бързото ходене и други.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова