Откриха най-бързия астероид в Слънчевата система

77

Астрономи откриха най-бързият астероид в Слънчевата система. Космическата  скала, известна като 2021 PH27, изминава една обиколка около нашата звезда на всеки 113 земни дни

Това е най-краткият орбитален период от всички известни обекти на Слънчевата система, с изключение на планетата Меркурий, който има орбитален период от само 88 дни, пишат от Space.com

Въпреки това, при най-близкото си приближаване през 2021 година, астероидът PH27 идва на около 12,4 милиона мили (20 милиона км) от Слънцето, в сравнение с 29 милиона мили (47 милиона км) за слънчевата система най -вътрешната планета.

2021 PH27 бе забелязан за първи път на 13 август от астрономи, използващи Dark Energy Camera (DEC), мощен многофункционален инструмент, монтиран на 4-метровия телескоп „Víctor M. Blanco“ в Междуамериканската обсерватория „Cerro Tololo“ в Чили.

Екипът успя да определи орбитата на астероида през следващите няколко дни, благодарение на по-нататъшни наблюдения от DEC и телескопите Magellan в обсерваторията „Las Campanas“ в Чили.

 Шепърд и колегите му изчисляват, че 2021 PH27 е широк около 1,6 км. Космическата скала може да е възникнала в главния астероиден пояс между Марс и Юпитер, след което вероятно е била „изритана“ навътре от гравитационни взаимодействия с една или повече планети,твърдят изследователите.

Орбиталният път на 2027 PH27 обаче е наклонен с 32 градуса спрямо равнината на Слънчевата система. Такъв висок наклон предполага, че вместо това може да е изчезнала комета, която е родена в далечната външна Слънчева система, след което е уловена в по -близка орбита след преминаване покрай Марс, Земята или друга скалиста планета.

Допълнителни наблюдения биха могли да помогнат за разрешаването на тази мистерия, но Шепърд и други астрономи ще трябва да изчакат няколко месеца, за да съберат повече данни. 2021 PH27 сега се движи зад слънцето от наша гледна точка и ще се появи отново едва в началото на 2022 г., казаха членовете на екипа за откриване.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова