Талибаните ще сформират комисия за изготвяне на нова конституция

49

В Афганистан ще бъде създаден комитет за разработване на проект на нова конституция. Това заяви говорителят на талибаните Сухеил Шахин пред агенция РИА Новости

В комитета ще бъдат включени „различни хора“, включително признати експерти, съобщава още Шахин.

Не бе отбелязано кога точно ще бъде създаден комитът. Според Сухеил Шахин е необходимо преди това да бъде одобрено правителство, а формирането му е вече в ход.

След изтеглянето на американския контингент, талибаните започнаха офанзива и превзеха всички големи градове, като обявиха края на двадесетгодишната война. Формата на управление ще стане ясна в близко бъдеще.

Президентът Ашраф Гани избяга от страната. Два дни по-късно направи видео съобщение от ОАЕ, в което обеща да се върне. На свой ред вицепрезидентът Амрул Салех заяви, че сега според конституцията той става държавен глава и призова за въоръжена конфронтация с бойците, центърът на съпротивата е в Панджширското дефиле.

Сега всички сухопътни гранични пунктове от Афганистан се контролират от новите власти. Евакуацията на чуждестранния персонал и афганистанците, работещи за чуждестранни мисии, се извършва през единственото летище в Кабул, което се държи от военните на САЩ и други страни от НАТО.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова