Нинова: Никога няма да погазим Конституцията и да кажем на Радев на кого да връчи мандата (ВИДЕО)

Днес лидерът на „БСП за България“ Корнелия Нинова даде извънредна пресконференция.

„Както знаете, президентът ще връчи в петък третия мандат, по своя преценка. Тези дни Мая Манолова направи предложение до петък да се съберем трите протестни партии и БСП и да проведем консултации по три въпроса. Първият – да вземем решение помежду си на коя партия президентът да връчи третия мандат. Вторият – да изработим приоритети на бъдещо управление и третият – да се консултираме по състава на Министерския съвет”, заяви на пресконференция Нинова.

Тя обаче посочи, че позицията на столетницата винаги е била да се спазват Конституцията и законите на страната, да има принципност и прозрачност. „Затова ние няма как да погазим основния закон и да поставим президента в неловката ситуация партиите да му налагат на кого да връчи третия мандат. Партиите не могат да вземат такова решение. То е единствено в правомощията на президента Румен Радев”, каза Нинова, като поясни, че за петгодишен мандат от БСП не са си позволявали да му дават решения по въпроси, които са в неговите правомощия.

Нинова допълни, че ако мандатът бъде връчен на столетницата, те ще започнат разговори с другите партии. „Първата задача ще е в седемдневен срок да се излъчи кандидат за премиер. Втората е да подготвим приоритетите на това управление, а третата да разговаряме по персоналния състав”, допълни тя.

Според Нинова актуализацията на бюджета е една от темите, които не могат да чакат. „Четирите партии да излъчим икономисти, финансисти и специалисти по социална политика и до петък да постигнем съгласие как да актуализираме бюджета”, категоричен е лидерът на БСП.