Facebook налага рестрикции срещу талибаните

46

Ръководството на Facebook ще забрани публикации, които насърчават дейността на талибаните, както и е възможно да изтрива акаунти.

Въпреки официалното поемане на властта от талибаните в Афганистан, те ще останат забранени в мрежата. Организацията е определена за „опасна” съгласно собствените политики на мрежата, въпреки че Държавният департамент на САЩ не ги определя за терористична организация.

На талибаните ще бъде забранено да ръководят и управляват правителствените акаунти в Афганистан. До момента те не са квалифицирани и санкционирани като терористична организация от САЩ, нито са забранени във Великобритания и ЕС, въпреки че в исторически план са им били налагани санкции от Канада, Русия и ОАЕ.

Въпреки това организацията се счита за Специално определена глобална терористична организация (SDGT) от Министерството на финансите на САЩ, което означава, че финансовите транзакции с групата са забранени.

Към момента не е ясно ако властта в Афганистан бъде призната от международната общност, дали наложените от страна на Facebook санкции ще продължат.

Талибаните стартират първия си уебсайт през 1998 г., казва пред Sky News д-р Нийл Агарвал, културен психиатър от Колумбийския университет и автор на книгата „Виртуалният емир на талибаните“.

Facebook се закани да премахва акаунти, поддържани от или от името на талибаните, както и ще забрани похвалите, подкрепата и споделянето на дейностите им.

По публикацията работи: Мариела Анастасова