Петно нефт с внушителни размери замърсява морето край Варна: Какви мерки са предпиети?

190

До медия „Нова Варна“ бяха изпратени читателски сигнали за нефтен разлив в прилежащата акватория на морските плажове, намиращи се под хотел „Бриз“, местност „Траката“ във Варна. 

Разливът е забелязан преди около две седмици. Според сигналите, морската вода в посочения район е била силно замърсена с гъста мазна течност, а като причинители за замърсяването са посочени три контейнеровоза. Читатели сигнализират още, че преди да забележат петната в морската вода, се е усещала силна миризма на мазут.

Медия „Нова Варна“ изпрати запитване до отговорните институции. Отговор получихме от Областна администрация Варна. Според писмото, подписано от областния управител на града, Марио Смърков, разлив в посочената акватория категорично има. Областна администрация Варна не разполага с бонови заграждения, плавателни средства за борба с нефтени разливи, средства за третиране на нефтопродукти, техника за почистване на бреговата ивица и други сили и средства, както и няма изградена информационна система за прогнозиране движението на нефтения разлив, поради което в конкретния случай са сезирани отговорните институции. Очакваме отговор от тях с резултатите от извършените проверки.

Областния управител на Варна, Марио Смърков, обясни за медията ни, че сигнал е подаден на телефон 112 и от жена, която е забелязала разлива. От там информацията е подадена към Областна администрация Варна. Той е сигнализирал Дирекция „Морска администрация“, от където проверка е извършена незабавно и разливът е локализиран.

„Когато докладваха от Дирекция „Морска Администрация“, ако правилно си спомням, размерите на констатираното петно са 80 м. на 150 м. Въпросното петно е било от тези, които са с цветовете на дъгата. Те остават върху повърхността на водата. По преценка на експертите от „Морска администрация“ се касае за това, че тази щета е в резултат от нерегламентирана дейност на кораб, който е минал и е тръгнал към пристанище Варна-Запад. Към онзи момент, корабът все още беше неустановен“, обясни Смърков.