Митов: Кирил Петков трябва да бъде незабавно отстранен

136

Изявление на ГЕРБ след внасянето в КС на указа за назначаването на служебното правителство

„Искането е свързано с назначението на министър Кирил Петков, който се оказва с двойно гражданство. Имаме много въпроси към него – изобщо това гражданство валидно ли е и било ли е валидно към момента на неговото назначаване. Защото ако е, това означава, че е нарушена Конституцията“, заяви Даниел Митов пред медиите.

По думите му гражданството не може да се елиминира само с една молба, а трябва да стане с акт на държавата. Според него Кирил Петков все още е канадски гражданин.

„Ние сме наясно, че процедурата с подаване на заверена пред нотариус молба не може да приключи. Искаме незабавното отстраняване на министър Петков. Трябва да бъде незабавно отстранен, тъй като неговите актове както досега, така и в бъдеще, могат да бъдат обявени за нищожни”, аргументира се той.

„Имам въпрос – към момента на назначаване президентът Радев знаел ли е, че министър Петков има двойно гражданство и че назначаването му е в нарушение с Конституцията“, попита Митов.

„Ако България е последователна правова държава, би трябвало да се предложи същия аршин, който беше прилаган и към предишни такива случаи. Ако искаш да оправиш една държава, трябва да си лоялен само към нея“, каза Радомир Чолаков.