Предлагат нов вид отпуск, свързан с ваксинирането срещу Covid-19

678

Предложението е направено от КТ „Подкрепа“, които искат промяна в Кодекса на труда за държавния служител. Те предлагат да се създаде нов вид отпуск, който работещите да могат да ползват след поставяне на ваксина.

Със законодателно допълнение ще се даде възможност на работниците и служителите, които се ваксинират срещу COVID-19, да използват отпуск в размер на един работен ден след поставяне на първата и един работен ден след поставяне на втората доза от ваксината.

В писмо до служебния социален министър Гълъб Донев, публикувано на сайта на синдиката, от КТ „Подкрепа“ посочват, че предложеният нов вид отпуск е социално оправдан и необходим, тъй като в резултат на поставяне на споменатите ваксини е научно доказано, че в преобладаващия брой случаи хората са с намалена трудоспособност вследствие на реакция на имунната система при ваксинацията.

Ето какво гласи писмото, изпратено до социалния министър:

Конфедерация на труда „Подкрепа“ приема, че безспорно е налице обществена необходимост от приемане на законодателни промени в Кодекса на труда и Закона за държавния служител, касаещи разширяване на приложното поле на отпуските за изпълнение на граждански, обществени и други задължения, в продължение на мерките срещу Ковид-19 за защита на работещите. Считаме, че подобно подпомагане на работниците и служителите е въвеждането на нов отпуск, който да се предоставя при поставена ваксина срещу Ковид-19, като работодателят е длъжен да освобождава от работа лицата, които се ваксинират, по един работен ден след поставяне на първата и един работен ден след втората доза на съответната ваксина.

Предложеният нов вид отпуск е социално оправдан и необходим, тъй като в резултат на поставяне на споменатите ваксини е научно доказано, че в преобладаващият брой случаи, лицата са с намалена трудоспособност в следствие на реакция на имунната система при ваксинацията. Според изнесената официална информация имунният отговор на ваксинираните в първите дни диктува различни странични ефекти, като някои от леките до умерени нежелани реакции, включват: болка в ръката на мястото на инжектиране, температура, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите и др. В разглежданата хипотеза е налице пълна аналогия с освобождаването от работа при кръводаряване, при което се предоставя отпуск за изпълнение на граждански и обществени задължения, както за работниците и служителите по трудово правоотношение, така и за държавните служители.

КТ „Подкрепа“ предлага, като правно средство за възстановяване на здравето на работещите, които са ваксинирани, този нов вид отпуск, като неговата продължителност да е определено фиксирана – по един работен ден след поставяне на всяка от двете дози на ваксината срещу Ковид-19, при установяване на дните след представен документ от здравните органи за извършена ваксинация.

От друга страна, наличието на такава субективна възможност при създаването на постоянна нормативна уредба, би намалило и тежестта върху осигурителната система, тъй като лицата с преобладаващи нежелани реакции биха  се възползвали от предоставения отпуск при ваксиниране, а не от такъв за временна нетрудоспособност.