Ето кога депутатите ще гласуват оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за премиер

67

Заплетеният казус, свързан с оттеглянето на кандидатурата на Пламен Николов за премиер, намери решение. Като първа точка от работата на Народното събрание в утрешния ден е отбелязано гласуването на оттеглянето на Николов. 

Това обяви Николай Хаджигенов от ИБГНИ след извънредното заседание на Председателския съвет с участието на правния съветник на президента проф. Емилия Друмева, съобщава „24 часа“.

Трябва да има краен акт на Народното събрание, да има решение, което да бъде гласувано, обясни Хаджигенов. Това ще стане в пленарната зала с дебати. Актът на президента е краен, стабилен, топката е при нас. Това е нашият мач и ние не можем да избягаме от отговорността да направим това. което трябва, за да се финализира процедурата, каза юристът. И предупреди, че този прецедент трябва да бъде изигран правилно, за да има устойчив правен акт.

Хаджигенов разказа, че ИТН имали притеснения, че Народното събрание може да гласува „против“ и да не приеме оставката на Николов и да го направи премиер насила. Това е в рамките на забавното, което е изцяло по тяхната част, коментира той. И обясни, че не е сериозно някой да бъде направен насила премиер. Оказа се. че го мислят сериозно и макар и трудно, успяхме да ги убедим, че това няма да се случи, допълни адвокатът.

Взехме решение, че ще има представен в пленарна зала проект на решение за това. че се приема волеизявлението на кандидата за премиер, който оттегли желанието си да бъде номиниран, обясни и шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. И обясни, че Председателският съвет е потвърдил мнението на ГЕРБ от сутринта, че трябва да има акт на НС, за да може да се завърши конституционната процедура и след това президентът да връчи втория мандат.

Трябва да се обединим, че трябва да се приеме решението на Николов, защото волята е лична и тя трябва да бъде зачетена, допълни тя. И напомни, че има решение на Конституционния съд отпреди години, когато НС отхвърли подадена оставка. Има произнасяне на КС и тази лична воля трябва да бъде зачетена, обясни Атанасова.

Така щяла да се приключи процедурата по първия мандат и да се мине към следващия. Няма да бъде предложено правителство от ИТН, защото това ставало безпредметно, но щяло да има дебат по волеизявлението на Николов да се откаже да е премиер.

Добре е, че колегите, които бяха „против“ сутринта да има изобщо решение на НС, чуха становището на проф. Друмева и юристите от президентството, според които задължително трябва да има акт на НС и едно писмо с волеизявлението на Николов не е ход да една нормална процедура.

По публикацията работи: Мариела Анастасова