Комисар Николов разкри какво се случва с пожара в Рила

Днес бяха посрещнати българските пожарникари, участвали в погасяването на огнените стихии в съседна Северна Македония.

След посрещането директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов коментира обстановката в България.

„Нещата в Рила вървят към овладяване, въпреки че с вдигането на температурите след обяд и вятърът, който се появи, от време на време вътре изпушва някой друг смърч, вдига се върхово, но заради това, че успяхме да откараме вода на пожара, мисля, че силната страна сме ние“, съобщи комисар Николов.

„Аз не се притеснявам за Рила. Ако нещата вървят по план, така както сме ги планирали, ще победим пожара. Поздравявам колегите от Хасково. Вилната зона над Хармални беше обхваната от пламъци преди около два часа. Изгоряха една-две необитаеми къщи. Едно възрастно семейство беше пряко спасено. Там пожарът е под контрол“, каза още Николов.

„В кюстендилско ситуацията все още е тежка между селата Ваксево и Фролош. Предвид много тежката паднала изсъхнала дървена маса, един от участъците е проблем. Това не значи, че селото е застрашено. То е далеч“, увери директорът на ГДПБЗН.

„Като цяло за страната обстановката не можем да я наречем спокойна, но е нормална за сезона. Прогнозите сочеха, че по това време трябва да вали интензивно над Фролош, Ваксево и Рила, но е преваляло само за 1-2 минути“, обобщи комисар Николов.