Депутатите търсят Радев, не знаят какво да правят с неуспешното правителство

226

След председателския съвет тази сутрин стана ясно, че депутатите очакват връзка с президента Румен Радев, за да стигнат до някакво решение как да бъде оттеглен кабинетът на „Има такъв народ“.

Председателският съвет на Народното събрание не е стигнал до крайно решение по казуса с внесения указ на президента с номинацията на Пламен Николов за премиер и неговото писмо с желание за оттегляне. Затова предстои ново заседание в 11:30 ч, като се очаква дотогава да има връзка и с президентската институция.

Това каза лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова след заседанието на Председателския съвет.

„Несериозно е Народното събрание да се делегитимира и да няма решение“, коментира Атанасова.

„При всички случай трябва да има акт – дали на НС, или на президентската институция, по която процедурата да се завърти“, категорична бе тя и допълни, че на подобно мнение на заседанието при шефката на НС Ива Митева били и ДБ и ИБГНИ.

„Народното събрание следва да има акт, защото то се произнася по конституция за какъвто и да е акт – оставка на премиер, министри. В някои от случаите се води дебат, в друг оставката направо се съобщава“, обясни Атанасова.

„Вярно е, че има волеизявление. Но е въпросът какъв акт ще последва и от президентството – дали той ще издаде указ, за да посочи, че няма изпълнен мандат и се минава към втория“, коментира юристката. Тя разказа, че е имало дори предложения да се попита КС за тълкувателно решение, защото това е прецедент.

„В 11:30 ч ще има нов председателски съвет, за да не изпаднем в дълбока конституционна криза, а сме на ръба на такава. Тогава ще има и разговори с президентската институцията.

Това не беше коректното и отговорно поведение спрямо държавата ни“, коментира шефката на ПГ на ГЕРБ.