Здравният министър: До седмица ще влезем в „оранжевата зона“

Част от министрите са на среща при президента Румен Радев, където обсъждат Covid обстановката в страната.

„В следващите от 7 до 10 дни страната ни вероятно ще влезе в „оранжевата зона” по заболеваемост от COVID-19“. Това прогнозира здравният министър д-р Стойчо Кацаров, който обясни, че броят на заразените расте през последните седмици.

Ресорният министър е на среща с президента Румен Радев, на която се обсъждат развитието на пандемията от коронавирус у нас и необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна.

„Имаме разработен подробен план за всички възможни степени и нива на разпространение на вируса, дори и за най-тежката ситуация. Планирани са всички необходими мерки по отношение на здравната система. Планът разглежда подробно всички аспекти на реакциите на здравната система”, каза още той.

„Има необходимата осигуреност на лекарства и то на тези, които се използват най-често. Необходими са допълнителни стъпки за осигуряване на резерви. Те са предприети от здравото министерство”, съобщи Кацаров.

По думите му бюджетът спешно трябва да се актуализира заради изчерпани средства за работещите на първа линия, както и заради нуждите за системата при следваща вълна от коронавирус. „Нуждаем се и от спешна актуализация на бюджета на НЗОК, който също играе основна роля”, добави още здравният министър