Разработват ваксина срещу Covid под формата на хапче

67

Израелска фармацефтична компания разработва една по-различна ваксина срещу Ковид. Тя ще бъде под формата на лекарство

Израелската фармацевтична компания „Орамед“ разработва ваксина срещу коронавируса под формата на лекарство. Първите клинични изпитания, които ще се провеждат от дъщерната й компания „Оравакс“, са предвидени за месец август, каза за АФП ръководителят й Надав Кидрон.

Той обясни, че оралните ваксини са от значение за развиващите се страни, защото улесняват логистиката на ваксинационните кампании. Но те могат да увеличат имунизацията и в по-богатите държави, където страхът от инжекциите е фактор, който често не се забелязва, за отказа от ваксиниране.

Според резултати от проведено неотдавна изследване, близо 19 милиона американци, които не искат да се ваксинират, биха приели да го направят, ако ваксината е на таблетка, съобщават още от Дарик.“За да има добър резултат от ваксинирането е нужно да се имунизират колкото се може повече хора“, каза Кидрон.

Сред другите предимства са по-малко пластмасови отпадъци и потенциално по-малко странични ефекти.

Независимо от положителните страни на теория, малко орални ваксини са успешни, защото активните съставки не оцеляват при преминаването през стомашно-чревния тракт.

Сред изключенията са ваксини за заболявания, които се пренасят през устата или храносмилателната система, затова има и ефективна орална ваксина срещу полиомиелит.

Израелската компания е поискала разрешителни за клинични тестове в няколко страни като Република Южна Африка например и се надява първите изпитания да започнат в Израел до седмици, ако здравното министерство разреши.

По публикацията работи: Ралица Димитрова