Нова заповед ще ограничи придвижването на туристи от още няколко страни към България (ВИДЕО)

106

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде изявление пред медиите във връзка с настъпилата вече в страната четвърта вълна на Covid-19.

„Днес по-късно министърът на здравеопазването ще издаде заповед по отношение на зоните, страните и мерките, които налагаме спрямо тях. В червената зона влиза Княжество Монако, от зелена в оржанжева зона влизат Франция и Исландия. Нидерландия, Кувейт и Тунис излязоха от червената зона и това ще облекчи придживането на хора от тези страни към България. От оранжева в зелена зона влезе Люксембург“, обясни главният държавен здравен инспектор.

„Доц. Кунчев каза още, че промените са минимални, но са важни, защото от тези страни има постоянен поток от туристи, от работещи и от български граждани и те трябва навреме да знаят какви са промените.

„На местата, където се струпват много хора установяваме грубо неспазване на противоепидемичните мерки, което ще доведе до вдигане на заболеваемостта и то при тийнейджъри и млади хора. Поради тази причина тримата министри – на здравеопазването, на вътрешните работи и на земеделието и храните, ще разпоредят провеждането на проверки предимно по черноморските курортни, но и в планинските“, каза още Кунчев.

„Нека не се сърдят. Нека още от сега собствениците на заведенията знаят, че такива проверки ще има“, допълни той.