Рашков в парламента: Има завишен миграционен натиск

50

Увеличението според думите му се дължи на метеорологичните условия, както и на създалата се покрай Covid-19 ситуация

„Въпросът за миграционния натиск е изключително важен и е съществен не само за България, това е световен проблем. Ние също обръщаме много сериозно внимание на проблема. Независимо, че сме от 70 дни в министерството, полагаме всички усилия, защото има завишен миграционен натиск“.

МВР продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск нарасне изключително много, допълни Рашков. Той даде пример с Литва, където натискът е 30 пъти повече, отколкото предходен период. Натиск има и срещу Гърция. Мигрантите от Турция навлизат не само у нас, а и на гръцка територия.

„Миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение и се стараем да го правим. Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване в страните от региона с цел достигане държавите от Западна Европа“, обясни още служебният вътрешен министър.

По думите му миграцията от Афганистан към Иран и Турция продължава да нараства. Очаква се допълнително повишение на този натиск заради изтеглянето на контингентите на НАТО от региона, което ще породи вътрешни проблеми.

„Увеличаването на миграционния натиск се дължи както на подходящите метеорологични условия през лятото, така и на облекчаването на COVID мерките”. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков при изслушването му в парламента по настояване на ГЕРБ-СДС.

Министърът увери, че контролът по границите ни не е занижен, просто работата на хората, осигуряващи охраната и сигурността, се е увеличила значителнo. Родните власти са поискали помощ от турските си колеги, за да се осигури по-гладка комуникация с всички турски граждани, които преминават през страната ни, каза още Рашков.

Статистиката сочи, че от началото на годината до 27 юли 17621 души са опитали да влязат у нас нелегално. Повечето са спрени още на границите. Общо 590 са задържаните във вътрешността на България.