Радев: Военната авиация винаги е била гордостта на нацията и носител на националните добродетели (СНИМКИ)

80

Румен Радев участва в церемонията по връчване на дипломи и присвояване на първо офицерско и сержантско звание на тазгодишния випуск на ВВВУ

Днешната церемония  по връчване на дипломи и присвояване на първо офицерско и сержантско звание на випускниците от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” е символ на възтържествуване на справедливостта и здравия разум и на утвърждаването на българската държавност. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в приветствие към Випуск 2021 „Георги Стойков Раковски“ на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски”, което бе възстановено през 2020 г. Държавният глава присъства днес в Плевен на тържествения ритуал.

Снимка: Пресцентър

Военната авиация винаги е била носител на националните добродетели и гордостта на нацията, посочи държавният глава и допълни, че няма по-голямо удовлетворение от преодоляването на трудностите в името на висша цел, каквито са сигурността и въздушния суверенитет на Родината.

В Приветствието си Румен Радев изтъкна, че високият успех на курсантите доказва, че авиационната Алма Матер на България е поела по пътя да се изгради като център на авиационно знание, среда за развитие  на иновации, която привлича способни млади хора. Във ВВВУ десетилетия наред енергията и дръзновението на младостта се срещат с опита и знанието на мъдростта, заяви още президентът.

Снимка: Пресцентър

„Днес вие получавате вашите пагони и това е вашият шанс да реализирате своите амбиции. Но офицерските пагони са преди всичко отговорност, защото днес вие се вричате на святата мисия за гарантиране на въздушния суверенитет и сигурността на Родината. В тази мисия може да имате успех само ако работите на предела на човешките възможности, защото във военната авиация среден път няма“, обърна се към завършващите Румен Радев.

Пред курсантите президентът подчерта още, че тяхното поколение има честта и отговорността не само да модернизира военновъздушните сили и да трансформира системата на бойна подготовка и логистика, но и да докаже, че модернизацията на въоръжените сили не е еднократен акт по придобиване на нови оръжейни платформи, а сложен процес на трансформация, който може да бъде успешен само ако се осъществява от подготвени и мотивирани офицери и специалисти. Убеден съм, че ще успеете не само заради вашата всеотдайност, но и защото няма да забравите, че зад вас стои задължаващият пример на българските летци, посочи още президентът.

В рамките на церемонията началникът на ВВВУ бриг. ген. Юлиян Радойски подари на президента Румен Радев сабя-реплика в знак на признателност за усилията на държавния глава за възстановяване на Висшето военновъздушно училище.

Днес 43 курсанти, обучавали се в 8 военни специализации през настоящата учебна година, получиха първо офицерско звание и дипломи. На церемонията президентът прие почетния строй и връчи дипломата, пагоните и наградата на първенеца на тазгодишния випуск лейтенант инж. Александър Недялков.

Снимка: Пресцентър