Ще се изненадате откъде идват имената на тези 8 държави

78

Името на една държава, нейният химн и знамето и са три изключително важно неща, които могат да определят идентичността на дадена страна.

Имената на държавите могат да бъдат вдъхновени от всичко.

Алжир например, грубо се превежда като „островите“, Кабо Верде означава „зелен нос“, а Коста Рика -„богато крайбрежие“, пише Vesti.bg.

А има и хора, които са толкова важни, че цяла държава е кръстена на тях. Може да се изненадате да разберете, че някои от най-известните държави по света са кръстени на истински хора или исторически личности.

Ето кои са те:

  • Узбекистан

Името на тази азиатска страна е вдъхновено от хан Йоз Бег, който е бил най-дълго управлявалият хан на Златната орда.

  • Доминиканска република

Това райско кътче е кръстено на Свети Доминик, кастилски свещеник и светец закрилник на астрономите.

  • Израел

Страната е взела името си от библейската фигура Яков, която носи още името Израел.

  • Сейнт Винсент и Гренадини

Свети Винсент от Сарагоса е вдъхновил името на тази островна държава. Той е бил светец закрилник на градовете Лисабон и Валенсия. Пътешествениците открили острова на 22 януари – денят на Свети Винсент.

  • Филипини

Тази държава в Югоизточна Азия е кръстена на Филип II от Испания. Неговата империя имала територия на всеки континент, който Европа можела да достигне, включително Филипините.

  • Съединени американски щати

Америка е кръстена на Америко Веспучи – италиански откривател, който е помогнал да се открие Новият свят или двете Америки.

  • Колумбия

Южноамериканската държава е кръстена на Христофор Колумб и това едва ли изненадва мнозина. Италианският откривател помага за началото на колонизацията на двете Америки от Европа.

  • Боливия

Тази държава в Южна Америка е бивша колония на Испания. Кръстена е на Симон Боливар, венецуелски военен и политически лидер, който се е борил за независимостта на много южноамерикански страни

По публикацията работи: Мариела Анастасова