Премиерът: Бюджетът за 2021 г. е бил изразходван още в първите 4 месеца на годината

181

В парламента изслушват днес служебният премиер Стефан Янев и министри от кабинета. Те отговарят на въпроси, свързани със завареното финансово и икономическо състояние на държавата

„Въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната, са едни от най-важните. От икономиката и състоянието на бизнеса зависи събираемостта на данъците и това с какви пари разполага държавата и какви средства може да задели за различни социални програми и други дейности”. Това заяви по време на изслушването си в пленарна зала служебният премиер Стефан Янев.

По думите му министър Асен Василев е направил преглед на финансите на държавата с оглед приходи и разходи и необходимостта на актуализация на държавния бюджет. „Картината, която е заварил, е била меко казано притеснителна. Установено е системно несъбиране на данъчни постъпления, премахнат е последващият контрол над фирмите в страната. Това е позволило да се натрупат огромни дефицити в системата – било чрез измами, било чрез избягвания на плащания”, посочи министър-председателят.

Държавният бюджет за 2021 г. е бил изразходван още в първите 4 месеца на годината. Поради това и липсата на актуализация на бюджета, възможностите за допълнителни разходи били почти изчерпани, категоричен беше Янев от парламентарната трибуна.