Христо Иванов към Радев: Много внимателно ще дадем подкрепата си (ВИДЕО)

И „Демократична България“ се яви на консултации за съставяне на правителство при президента Румен Радев.

„Определени проблеми на държавата не могат да бъдат решени от служебния кабинет, с изключение на това, че кабинета започна изкореняване на порочните практики. Но България има нужда от редовно правителство“, обърна се Радев към „Демократична България“.

„Не, аз не искам кабинет на всяка цена. Президентът не може да бъде архитект на правителството. Това не влиза в моите правомощния“, допълни Румен Радев.

„Темите, които споменахте, са във фокуса на нашата предизборна кампания и ние предлагаме решения“, обърна се Христо Иванов към президента и допълни „На първо място искаме да сме подготвени за следващата вълна на Ковид. Искаме каквато и да е вълната, да се разминем с минимални щети, здравната система да бъде подготвена“.

„Прав сте, че България трябва да има редовен кабинет. Българският избирател ни даде сложна задача за решаване. Той не даде на никого задачата да управлява самостоятелно. „Демократична България“ ще участва с пълната си готовност да даде принос във всякаква роля“, каза още Иванов.

„Нас ни интересуват две важни неща – зад кое решение заставаме ние и как формираме трайна конфигурация, която може да изнесе подобна програма. Въпросът не е да има просто някакъв кабинет, а той да стъпи на една формула за подкрепа, която да му осигури гръбнак. Нашият сериозен разговор ще бъде за формулата, за парламентарната конфигурация, която може да излъчи едно правителство на дълбоката промяна. Ние можем да останем и встрани от това правителство, но ще бъдем активни. Много внимателно ще дадем подкрепата си, с голяма отговорност. Ако просто ще бъде едно претакване на нещата, вярвам че и без нас ще стане.  „Демократична България“ активно ще участва и ще дава своя принос за това да вървим към дълбоката промяна“, завърши Христо Иванов.