Рашков: Ще сезирам прокурор още днес, Гешев е позор

183

Народните представители изслушват служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов във връзка с искането за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. 

Министър Бойко Рашков дава обвинител номер 1 Иван Гешев на Прокуратурата за изнасянето на данни от специални разузнавателни средства.

„Гешев е позор! Вън мафията!”, заяви служебният вътрешен министър по време на изслушването му в парламента.

„Такива данни не могат да се изнасят свободно в публичното пространство, те могат да се използват единствено за опазване на националната сигурност и досъдебните производства. Ние сме изправени пред хипотеза, когато те са разгласени публично по разпореждане на главния прокурор. В нашия НК има един текст, в който подобно поведение се наказва с лишаване от свобода. В съдебната практика има осъждане на лице точно за такова престъпление. След като един човек е осъден за такова престъпление, следва ли да се образува досъдебно производство? Може, но такова не е започнато, въпреки че ВСС разясни, че всеки прокурор има право да започне такова. Оттогава мина 1,5 г. Ето защо аз ще сезирам прокурор и ще очаквам от него някакво решение с тази част от сигнала, която касае действията на главния прокурор. Двойните стандарти не са право, а нещо различно от правото“, коментира още министърът на вътрешните работи.

Подобен случай имаме и по отношение на подслушването на граждани. Тези мероприятия са свързани с един обвиняем. Там бяха изнесени данни, събрани със СРС от разговор с този обвиняем на един бивш депутат, на един журналист. Другата седмица ще питате подслушвани ли са журналисти и аз ще кажа – да. Никой няма право да издава подобна информация публично, защото засяга интересите на онези граждани, които нямат абсолютна никаква връзка с каквото и да било престъпление, подчерта още Бойко Рашков.