Почина синът на Тодор Живков

752

На 69 години си отиде Владимир Живков. Той е син на Тодор Живков, който е бивш генерелен секретар на Централния комитет на БКП, министър-председател на България и първи председател на държавния съвет

Наследникът на бившият Първи е издъхнал на 21 юли – 40 години след смъртта на сестра си Людмила Живкова.

Владимир Живков е починал в столична болница, съобщиха за „24 часа“ от семейството му.

Той е роден на 5 юни 1952 г. в София в семейството на тогавашния секретар на Централния комитет на БКП Тодор Живков и Мара Малеева-Живкова. През 1971 г. завършва средно образование в 35 гимназия с преподаване на руски език в София. Веднага става член на партията. Завършва право в Софийския университети още докато учи става член на Софийския градски комитет на ДКМС- младежката организация на комунистическата партия.

През 1980 г. започва работа като научен сътрудник в Института по науките за държавата и правото при БАН. Под ръководството на неговия ръководител Ярослав Радев през 1981 г. защитава дисертация на тема „Правна оценка на Нюрнбергския процес“.

Жени се два пъти – за Маруся Мирчевска. от която има син Тодор Живков, който живее в САЩ. Вторият му брак е с Валентина Станимирова, с която имат дъщеря – Елизабет Живкова.

След смъртта на сестра си Владимир Живков става главен директор на Центъра „Знаме на мира“ (до 1989 г.). По времето на комунизма заема различни партийни и държавни постове. Издига се дс заместник-председател на Комитета за култура, а през 1986 г. става заместник-председател на Съвета за духовно развитие при Министерски съвет. Бил е депутат в 8-то и 9-то Народно сбрание.

От 1986 до изключването му през 1989 г. е член на ЦК на БКП.

След промените живее със семейството си във вила в Бояна. Странеше от медиите и не се появяваше на публични събития. През 90-те години на миналия век се занимава с търговия. Последните години живее предимно в дупнишкото село Кременик.