Дезодорантите против изпотяване могат да бъдат много опасни. Вижте защо

249

Американски и френски учени наскоро изразиха предположение, че препаратите против изпотяване могат да причинят рак на гърдата

Факт е, че антиперспирантите съдържат алуминиеви соли, които допринасят за стесняването на отделителните канали на потните жлези, пише zdrave.to. И при изследване на тъканите за злокачествени тумори след операция за отстраняване на млечната жлеза, често се идентифицират именно тези вещества.

Разбира се, версията все още трябва да бъде доказана, но за жени, които имат и най-малки проблеми с гърдите си, не бихме съветвали да използват постоянно антиперспиранти. Те са противопоказани и за хора със склонност към алергии, страдащи от хидраденит – болезнено нагнояване на потните жлези.

Антиперспирантните трябва да се прилагат сутрин, след като човек е взел душ и е подсушил добре областта на подмишниците с кърпа. Ако се нанесат върху влажна кожа, може да се появи алергична реакция.

Вечер препаратът срещу пот трябва да се отмие, така че потните жлези да се почистят и да възстановят работата си. Препоръчително е да прекратите употребата им поне два дни седмично, например в събота или неделя.

Обикновените дезодоранти са по-малко вредни – те просто неутрализират микробите, които създават неприятна миризма. Има комбинирани продукти, които включват дезодорант с малка доза антиперспирант.

Между другото, наскоро се появи нов начин за премахване на прекомерното изпотяване: изходите на потните жлези се инжектират със специални препарати, които включват ботулинов токсин. В този случай подмишниците могат да останат сухи до десет месеца.

По публикацията работи Снежина Раева