Гледайте на живо откриването на Олимпийските игри в Токио (ВИДЕО)

61

Започна дългоочакваното откриване на 32-рите летни олимпийски игри в Токио

 Церемонията по откриването на Олимпиадата започна с 694 салюта за първите зари. След това домакините показаха ефектни изпълнения как спортистите успяха да съхранят себе си и здравето си във формата на пандемия, тренирайки от дома, без своите треньори.

Основната роля в първия сегмент от откриването на Олимпийските игри беше отредена на Ариса Цубата – шампионка по бокс на Япония и медицинска сестра. По този начин домакините пожелаха да отдадат заслужено внимание на медиците, които в последната година бяха едни от най-важните хора в общественото – борейки се за живота на милиони по света по време на COVID-19.

Знамето на България на церемонията по откриването ще носят най-титулуваната ни олимпийка – 49-годишната Мария Гроздева, носителка на пет олимпийски медала в спортната стрелба, два от които златни, както и 18-годишният плувец Йосиф Миладинов, който тази година прави най-успешната година в своята кариера – спечели сребърен медал на 100 метра бътерфлай на Европейското първенство за мъже в Будапеща и две европейски титли за юноши в Рим – на 50 и 100 метра бътерфлай.

 Родината ни ще бъде представена в Токио от общо 42-ма спортисти. Наши състезатели ще има в борбата, плуването, вдигането на тежести, спортната стрелба, бокса, художествената гимнастика, леката атлетика и др. В дефилето на откриването се планира да участват всички родни спортисти, които вече са пристигнали в олимпийското село, без щангистите Божидар Андреев и Христо Христов и двамата ни представителите в джудото при мъжете – Янислав Герчев и Ивайло Иванов.

Церемонията ще бъде наблюдавана от 10 000 души (дипломати, спонсори и други), но ще бъде без официална публика. По план церемонията трябва да продължи до 17:30 българско време.

По публикацията работи: Ралица Димитрова