Янаки Стоилов: Решението на ВСС за Гешев е изпитание за независимостта на членовете му

32

Служебният министър даде кратък брифинг преди да започне пленумът на кадровиците

Аз ще изисквам от Висшия съдебен съвет да се произнесе по същество за основанията за освобождаване на главния прокурор. Това каза преди заседанието на Пленума на ВСС служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов. Според него данните и фактите са ясни.

„И за мен, колкото по-бързо и по-ясно приключи тази процедура, е по-добре, тъй като тя не трябва да създава нестабилност в прокуратурата, не трябва да създава впечатление за някакво протакаване на нещата с оглед на други политически развития. Така, че според мен всичко, което е представено трябва да бъде аргументирано и по него да има произнасяне”, посочи Стоилов.

По думите му това изпитание за ВСС и независимостта на членовете му.

Заседанието на ВСС започна към 9:40 ч. 15 от висшите магистрати се регистрираха за участие в пленума. Първа точка в него е предложението от министъра за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3 т. 5 от Конституцията на Република България във връзка с информация, представена от министъра на вътрешните работи.