Тези 5 летни растения могат да ви убият (СНИМКИ)

693

През лятото цъфтят много красиви цветя и билки, както и има прекрасни цветни плодове, но понякога външният им вид може да бъде примамка.

Има някои красиви растения, които могат да ни отровят или да навредят на кожата ни. Ето от кои трябва да се пазим:

Беладона

кадър: YouTube

Беладоната е позната и като лудо биле или старо биле. Расте в широколистни гори, в близост до реки, в сенчести и влажни участъци с почва, богата на варовик. Висока е 1,5 метра, има разклонени стъбла и малки тъмни плодове, подобни на вишните. Те дори са сладки, но отровни. Листата, стъблата, цветята и плодовете съдържат атропин и соланин, които са опасни за хората. Признаци на отравяне са разширени зеници, сухота в устата, коремна болка, ниска сърдечна честота и пулс, забавено дишане. В случай на отравяне трябва незабавно да се обадите на „Спешна помощ“.

Самакитка или аконит

кадър: YouTube

Расте главно в планините. Обича влажна почва. Храстите растат до 1 метър височина. Цветята са сини или лилави.

Едно от имената на растението е вълче биле, тъй като аконитинът, който се съдържа в билката, се е използвал за отравяне на месото при лов на хищници, пише zdrave.to. Аконитът е опасен и за хората. Достатъчно е само да го докоснете, за да предизвика сърбеж по кожата. Ако растението попадне в устата, болката и изгарянията са гарантирани. Типични признаци на отравяне с аконит са гадене, повръщане, разширени зеници, слабост или парализа, проблеми с дишането и сърцето. Възможни са смъртни случаи. В случай на отравяне незабавно се обадете на линейка.

Бучиниш

колаж: „Нова Вест“

Прилича на дивия копър или необичайно голям магданоз. Но ако по стъблото има лилави петна, а самото растение е високо 1-2 метра, по-добре е да го избягвате. Разпространено е по бунища, разкопани и торни места край селища и пътища, ливади.

Бучинишът съдържа кониин – силна отрова, с нервно-паралитично действие. Цялото растение е отровно. Смъртоносната доза за хората е 150-300 мг. Това са 6-8 листа от растението. Семената и корените са още по-токсични. Симптомите на отравяне са разширени зеници, учестен и след това забавен сърдечен ритъм, мускулни болки, парализа, конвулсии, задух.

Лютиче – „вълк в овча кожа”

кадър: YouTube

Списъкът с имена на отровните растения включва и наглед безобидно лютиче. Помним от детството си мъничките му, ярко жълти цветчета. Някои със сигурност ще си спомнят и две от другите му красноречиви имена – отровно лютиче и кокоша слепота. Факт е, че съдържащият се в него сок, когато попадне в очите, причинява временна загуба на зрението, изцяло или частично.

А ако безразсъдно решите да сдъвчете цветчетата му, отокът на ларинкса, спазмите и силната кашлица са гарантирани. След известно време към тях ще се добави и хранително отравяне. При контакт с кожата сокът на растението оставя тежки изгаряния.

Алгоритъмът за първа помощ при изгаряния е стандартен и тук. Но в допълнение към измиването на раната с вода лекарите препоръчват да се приема и антихистамин. Това ще помогне да се блокира действието на алергените и да се предотвратят по-нататъшни верижни реакции.

Обикновено бясно дърво

колаж: „Нова Вест“

Сред отровните растения, които са смъртоносни за хората, си струва да се спомене обикновената вълча ягода или вълчия лик. В България се среща по влажни, сенчести или каменисти места, из горите и по високите планини. Този храст с красиви розови и лилави пъпки е особено ефективен през периода на цъфтеж. Техният аромат е сладък и приятен, но всъщност провокира силно главоболие.

Сочните, огненочервени плодове представляват допълнителна опасност и често привличат вниманието на децата. Способни са да засегнат не само храносмилателния тракт, но и бъбреците. Дори при лека форма на отравяне трябва да се прибегне до стомашна промивка. Бъдете изключително внимателни, доза от 5-6 плода може да бъде фатална.

Трябва да се отбележи, че всички части на вълчия лик са отровни, без изключение. Дори краткотрайният контакт с него причинява сериозни увреждания, до некроза на кожата. Лечението на изгаряния от растения е стандартно и в този случай. Препоръчително е да се консултирате и със специалист, за да предотвратите усложнения.

Познаването и запомнянето на растенията, които са опасни за човека, никога няма да е излишно. Когато излизате сред природата, внимателно изучавайте най-отровните от тях и се постарайте да ги избягвате. Не забравяйте да обясните подробно на децата си, че в никакъв случай не трябва да докосват и още повече да опитват непознати растения, независимо колко привлекателни изглеждат.

По публикацията работи: Мариела Анастасова