Откриха 29 неизвестни досега вируси в топящи се ледове

192

Учени от държавния университет в Охайо в САЩ  са открили древни вируси на повече от десет хиляди години в ледниците на тибетското плато в Китай, предаде Lenta.ru

Изследователите са анализирали ледените ядра, взети през 2015 г. от ледената шапка  в Западен Китай. Ядрата съдържат пластове лед, които се натрупват година след година и задържат всичко в атмосферата по това време.

По този начин слоевете представляват един вид времева линия, която учените използват, за да проследят промените в климата, микробите, вирусите и атмосферните газове в миналото.

Оказа се, че ледът съдържа генетичен материал от 33 вируса, 4 от които вече са познати на човечеството, а останалите 29 са напълно нови. Нещо повече, около половината от вирусите са оцелели, защото са били замразени.

Според учените вирусите са адаптирани към студените условия и са способни да заразяват клетките при ниски температури. Въпреки това те най-вероятно са безопасни за животните и хората и заразяват растенията.

По-рано беше съобщено, че руски учени, заедно с колеги от Дания, Великобритания и Швеция, са открили най-древните доказателства за заразяване на хора с вируси в Сибир. Изследователите са получили първите преки доказателства, че ранните съвременни хора са страдали от херпесвируси и аденовируси, възникнали преди няколкостотин хиляди години.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова