Янаки Стоилов: Решението на ВСС за Гешев е изпитание за независимостта на членовете му

26
blank
Кадър: bTV

Служебният министър даде кратък брифинг преди да започне пленумът на кадровиците

Аз ще изисквам от Висшия съдебен съвет да се произнесе по същество за основанията за освобождаване на главния прокурор. Това каза преди заседанието на Пленума на ВСС служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов. Според него данните и фактите са ясни.

„И за мен, колкото по-бързо и по-ясно приключи тази процедура, е по-добре, тъй като тя не трябва да създава нестабилност в прокуратурата, не трябва да създава впечатление за някакво протакаване на нещата с оглед на други политически развития. Така, че според мен всичко, което е представено трябва да бъде аргументирано и по него да има произнасяне”, посочи Стоилов.

По думите му това изпитание за ВСС и независимостта на членовете му.

Заседанието на ВСС започна към 9:40 ч. 15 от висшите магистрати се регистрираха за участие в пленума. Първа точка в него е предложението от министъра за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3 т. 5 от Конституцията на Република България във връзка с информация, представена от министъра на вътрешните работи.