Тежки наводнения в Китай: Хиляди души са евакуирани, има и загинали

141

Тежки наводнения и в Китай. 12 души загинаха в резултат на тежките метеорологични условия. Над 100 000 души бяха принудени да напуснат домовете си, предаде BBC

От края на миналата седмица обширни части от Хънан са обхванати от бури, като според прогнозите проливните дъждове ще продължат до днес вечерта. Големите реки са излезли от коритата си и улиците в десетки градове са под вода.

Засегнати са повече от десет градове в провинция Хенан, включително столицата на провинцията Джънджоу.

Провинция Хенан, където живеят около 94 милиона души обяви тревога по-рано тази седмица. Местните власти нарекоха наводненията събитие „веднъж на 100 години“.

Според местните медии 12-те загинали са пътували във влак на метрото в Чжънчжоу, който навлязъл в наводнен тунел. На паркинг над линия на метрото се била събрала много вода, която се просмукала в тунела.

Властите спрели подаването на електричество по линията и успели да евакуират около 500 човека от влака, но 12 души не оцелели, а други петима били ранени и настанени в болница.

Една от болниците в провинция Джънджоу също е била наводнена, като 600 тежко болни пациенти са били преместени на друго място.

20-метров пробив е възникнал в язовира в град Лоян, след като е бил повреден от бури, съобщават служители. В района са разположени служители на армията, като има предупреждение, че стената може да  „рухне по всяко време“.

 

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова