Директорът на СЗО предупреди за заплаха от по-опасен щам на коронавируса

129

Директорът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебреезус заяви, че в бъдеще ще бъдем изправени пред по-опасни варианти на коронавируса от варианта Делта

Той съобщи това по време на 138-ата сесия на Международния олимпийски комитет 138-ата сесия на Международния олимпийски комитет.

„Колкото по-широко се разпространява вирусът, толкова повече варианти ще се появят. И колкото повече опции има, толкова по-голям е шансът един от тях ще може да избягва ваксините“ – каза още той.

Генералният директор на СЗО подчерта, че често му задават въпроса „Кога ще приключи пандемията?“ “ Пандемията ни поставиха много въпроси … Изправени сме пред голямо изпитание и светът не може да се справи с него“, каза той.

„По време на моята реч сто души умират от COVID-19 и докато олимпийският огън изгасне на 8 август, повече от 100 хиляди души по целия свят ще загубят живота си“, заяви още Тедрос Гебреезус.

Според него ваксинацията на 70% от населението на всяка страна до средата на следващата година не само ще спре пандемията на коронавируса, но и ще позволи рестартиране на световната икономика. Светът се нуждае от 11 милиарда дози ваксини, за да изпълни тази цел, каза още той.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова