Манолова внесе преизчисляването на пенсиите, Закона за личната помощ и няколко нови законопроекта и проекторешения

123

Председателят на ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова и всички народни представители от групата внесоха законопроекта за преизчисляване на пенсиите и промените в Закона за личната помощ.

В ЗИД на Кодекса за социално осигуряване се предвижда преизчисляване на пенсиите в сила от 1 септември 2021 г. Според текстовете индивидуалният коефициент на лицето ще се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. – 889,90 лв.

Вторият внесен ЗИД е на Закона за личната помощ, с който се връщат отменените в края на 2020 г. текстове. Така, законът се връща във вида, в който беше приет през 2018 г. след осеммесечни протести на майките на деца с увреждания. Така вече хората с увреждания ще имат право на личен асистент и в празничните дни, събота, неделя и след 17:00 ч. в делничните дни. С промените ще бъде увеличено и заплащането на личните асистенти от октомври 2021 г., като то ще бъде с коефициент 1,4 от минималната работна заплата, а не както досега 1,2.

Първата важна за групата комисия е по ревизията, която ще разшири дейността на едноименната комисия от 45-ото Народно събрание. В нея се включват допълнително местните власти и общински дружества, граничните пунктове, държавните горски предприятия, разрешенията и разходите за подслушване и други сфери с голям корупционен риск.

От ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“ внесоха и проект на Решение за обща Комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. и за незаконното подслушване.

Зам.-председателят на групата Николай Хаджигенов инициира промени в Закона за НСО за премахване на специализирания транспорт на лица, заемали длъжностите премиер и председател на парламента – до четири години след освобождаването им от длъжност, за премахване на специализирания транспорт на членовете на Конституционния съд, зам.-председателите на Народното събрание и на кмета на столицата, както и главният прокурор да има право на лична държавна охрана единствено при доказана необходимост. Групата внася и промени, касаещи Бюрото за защита към главния прокурор, което да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

Групата внесе и проект на Решение за изслушване на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов относно главния прокурор Иван Гешев.