Христо Иванов: Няма да подкрепим правителство с мандат на тези три партии

344
blank
Кадър: bTV

Иванов коментира и въпросът с поста на главния прокурор на държавата

„Ние сме заявили да направим това, което зависи от нас и да дадем принос да има правителство с първия мандат. Но за да има каквото и да е правителство в този парламент и то да не повтори печалната съдба на правителството на Беров, ние трябва да заложим много ясна рамка от цели и да си дадем много ясен отговор на това кои са онези политически сили в парламента, които да подкрепят реализацията на тези цели. Това очевидно няма да е просто, но ние трябва да работим за него“, каза пред журналисти в парламента съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, предаде Novini.bg.

„Ние дадохме някои от тези цели, които могат да се превърнат в национални приоритети, с които едно правителство наистина може да стъпи на парламентарна конфигурация. Това е изключително важно, защото иначе рискуваме да видим правителство „булката беглец“, което бива избирано с едни гласове и след това министри, които всяка сутрин се събуждат с въпросът как да се осигурят мнозинства. Така започва търговията и като започне търговията, много бързо стигаме до корупцията и зависимостите“, подчерта той и добави, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС или БСП.

„Няма да търсим партньор на този етап, защото не сме мандатоносител. Ние ще искаме да видим как си представя мандатоноситeлят тази формула, след това ще го обсъдим. Бихме направили всичко възможно България да има не какво да е правителство, а правителство на промяната, но сега фокусът ни е върху първия мандат. Ние неслучайно заявихме, че трябва да си говорим, да има диалог“, заяви Иванов.

Той съобщи, че ПГ на „Демократична България“ ще излъчи доц. Атанас Славов като техен преговарящ за съдебната реформа.

„Ще се опитаме да съберем конституционно мнозинство. Срещите ще бъдат публични. Ще търсим да се поемат ясни ангажименти пред обществото. Ние не знаем друга формула за събиране на мнозинство за национални приоритети в дългата история на демокрацията“, посочи съпредседателят на „Демократична България“.

Попитан какво очаква от заседанието на Висшия съдебен съвет, на което трябва да бъде решено ще бъде ли отстранен предсрочно от поста главният прокурор Иван Гешев, Христо Иванов каза: „Ще бъда силно изненадан, ако не видим поредната проява на мизерия. Решението е конституционна промяна, разпускане на този състав, който е мажоретки на Гешев и беше избран да бъде такъв, и ново начало на Висшия съдебен съвет и управлението на съдебната власт. Ние ще работим това да се случи. Всичко, което сме си поставили като цел, ще бъде възможно, защото сме много упорити“.