Въпреки карантината: Корабът, станал огнище на Covid, отплава от Бургас днес

64

Вчера беше оповестено, че на товарен кораб, акостирал в Бургас, е установен епидемичен взрив от Cvoid-19, като един от заболелите от екипажа е починал.

Кораб пламна от Covid-19 на бургаското пристанище

Екип на „Гранична полиция“ следи моряците да не слизат на брега, а паралелно се извършват товарни работи.

12 са били положителните проби за коронавирус сред екипажа. Други осем моряци са карантинирани като контактни лица. Един от членовете му е бил приет в бургаската болница още на 14 юли, когато корабът е акостирал в пристанището, но е починал на 19 юли. Сега друг моряк от кораба е хоспитализиран, каза директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров пред bTV.

Паздеров е категоричен, че са били спазени всички процедури по безопасност. От кораба са алармирали за случай на коронавирус пристанищните власти, екипажът на катера, който ги е посрещнал е бил с маски и защитни облекла, а и половината от неговите членове са били имунизирани.

„За да са спокойни всички, са взети седмица по-късно PCR проби от екипажа на катера“, каза Паздеров.

Все още не известно дали моряците от кораба са заразени с вариант „Делта“ на коронавируса, защото не е излязло секвенирането на пробите им.

Директорът на пристанището в Бургас Янчо Даскалов е категоричен, че няма опасност за неговите служители, защото те нямат досег със заразения екипаж, а товарните работи не изискват качване на докери на кораба, защото товарът е насипен.

Независимо от карантината очаква се корабът с огнище на COVID-19 да напусне Бургас днес.

По публикацията работи: Мариела Анастасова