Илинден e: Не влизайте в морето днес

246

Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия на 20 юли. Той е един от най-великите измежду старозаветните праведници.

Той живял в Галатия през 9-и век преди Христа. Името му означавало крепост и станало символ на твърдостта на вярата. Когато владетелите поставили в Самария идол на езическото божество, приканвали народа да му се покланят и преследвали служителите на Бога,  свети Илия с молитва заключил небето и настъпила тригодишна суша. Тогава гонен, пророкът предложил на царя да направят жертвоприношение и чиято жертва се запали с огън от небето, негова да е истинската вяра. Владетелят приел, но жреците му се молили напразно. А върху жертвата на свети Илия паднал огън от небето. Народът видял това и се поклонил пред истинския Бог.

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари. Затова морските предупреждават летовниците да са особено внимателни при къпане в морето.

Ако на днешния ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Традицията повелява да не се работи, за да не се разсърди пророк Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Вярва се още, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.

Денят е и професионален празник на пожарникарите и на пивоварите в България.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илиана, Илко, Илка.