Кои симптоми издават, че имате висок холестерол?

blank
Снимка: Pixabay

Лекарят-терапевт Георги Сапего обясни кои симптоми издават, че имаме висок холестерол

Според специалиста има „лош“ и „добър“ холестерол, които се различават по състав и действат по различен начин върху организма.

„Лошият холестерол провокира развитието на атеросклероза, която уврежда артериите в мозъка, сърцето, червата или краката. Всички тези части на тялото могат да бъдат много силно засегнати. А добрият холестерол предотвратява развитието на атеросклероза“, казва лекарят.

Има две неща, които правят повишаването на нивата на лошия холестерол особено опасно. Болестите, които причинява, не могат да бъдат излекувани, а само забавени.

За съжаление е много трудно да се разпознаят необичайни нива на холестерол без изследвания.

Специалистът обясни, че високият холестерол се появавява вече когато артериите ни са сериозно засегнати от атеросклероза. Основните симптоми са свързани със силна болка в гърдите, задух, внезапна слабост, проблеми с говора или баланса и болки в краката. Това са признаци на нарушен кръвен поток в артериите на мозъка, сърцето или краката, обясни Сапего.

Освен това при възрастни хора под кожата на клепачите могат да се появят характерни симптоми. Ако такива петна се появят при дете, те могат да показват наследствено нарушение на метаболизма на холестерола, пишат още от Zdrave.to

„Под кожата на клепачите се появяват подобни на мазнини жълтеникави петна. Това не са микроскопични точки, а добре видими петна. В половината от случаите ксантелазмата показва високо ниво на холестерол в кръвта „, споедля лекарят.

По публикацията работи: Ралица Димитрова