Кой е предложеният за премиер Николай Василев?

518

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов представи предложението си за състав на кабинет. Предложението му за министър-председател е Николай Василев. Кой е той?

Николай Василев Василев е български политик от Национално движение за стабилност и възход (НДСВ) – вицепремиер (2001-2005 г.) и министър. Роден е на 28 ноември 1969 г. във Варна.

През 1994 г. завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща, през 1995 г. получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония).

Слави Трифонов предлага Николай Василев за министър-председател. Ето и останалите министри (ВИДЕО)

От 1999 г. Николай Василев притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен. Член на Управителния съвет на Българската CFA асоциация. Владее английски, унгарски и руски език, има начални познания по френски, немски и японски.

От 1996 до 2001 г. работи като инвестиционен банкер. През този период е натрупал богат опит в сферата на инвестициите в световните пазари на акции, като е работил за три мултинационални компании. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща.

Николай Василев е бил член на две правителства на Република България, като последователно заема позициите на заместник министър-председател и министър на икономиката (2001-2003 г.), зам. министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.). На неговия екип като министър на икономиката дължим облекчаването или премахването на 162 регулаторни режима. В този период работи също така за развитието на капиталовите пазари и привличането на чужди инвестиции в страната. Като министър на транспорта и съобщенията той се ангажира с обновяването на влаковете и модернизацията на БДЖ. Той договаря 50 нови мотриси Сименс. Компютризира всички училища и университети в страната.

Като министър на държавната администрация Николай Василев работи за въвеждането на обслужването на едно гише в администрациите. По негово време са приети промените в Наредбата за административното обслужване, които регламентират непрекъснатост на работния процес (т.е. без обедни и технологични почивки) на гишетата за обслужване на граждани и фирми. Като министър на администрацията той се преборва за намаляването на числеността на администрацията с около 17 000 щатни бройки.

От август 2009 г. Николай Василев е управляващ партньор в Експат Капитал, която със своето лицензирано управляващо дружество Експат Асет Мениджмънт, е една от най-големите независими компании за управление на активи в България. Групата компании на Експат Капитал управлява 3 договорни фонда с глобален фокус, 11 борсово търгувани фонда, следващи движението на основни индекси на акции от Централна и Източна Европа, 1 фонд за недвижими имоти и стотици индивидуални инвестиционни сметки.