Георги Свиленски: Без БСП не може да се състави правителство

91

“Прекалено рано е за сериозни анализи, това, което можем да посочим сега, е ниската избирателна активност, която няма как да не ни притеснява. Трябва да се стигне до проблемите – защо е толкова ниска активността, защо българският избирател реши да накаже всички партии като не отиде да гласува. Дали защото 11-ти юли е време за почивка или хората не искат да правят едно и също упражнение през два месеца по няколко пъти?“, коментира членът на НС на БСП Георги Свиленски по БНТ.

Свиленски посочи и друг проблем, но вътрешнопартиен: „Много наши „другари“ не работеха за БСП нито в тази кампания, нито в предишната. От това да не говорим по медиите, за да не ставаме като тях, да не разказваме какво са правили – това премълчаване, което се случи последните 1-2 години, в крайна сметка дава резултат“.

На въпроса за съставяне на правителство Свиленски заяви: „Ще седнем да преговаряме. Безусловна подкрепа няма как да се дава и не трябва да се дава. Ако бъдем поканени ще поставим условия –преизчисляване на пенсии, здравна реформа, връщане на държавността. Това е първото, което трябва да направим“.

Социалистът добави и че БСП е незаобиколима в процеса по формирането на следващия кабинет: „Мисля, че става все по-ясен въпросът, че без БСП не може да се състави правителство. Ако не бъдем поканени – през септември ще се наложи пак е се видим на избори“.