Рашков разкри още информация за търговия с гласове дни преди вота

57

Министърът на вътрешните работи даде последна информация за купуването на гласове дни преди изборите на 11 юли. Той е категоричен, че действията по противодействие на търговията с вот ще продължат

„Образуването на досъдебни производства е работа и на българската прокуратура. Нямаме обяснение защо тя не е го е правила. До 4 април има около 1000 сигнала, които съдържат данни за изборни престъпления. Само в броени на едната ръка случаи има наказателни досъдебни производства”, допълни министърът.

„В момента настъпателно атакувахме групите, които се занимават с покупко-продажба на гласове. Няма да останем безучастни към информацията, която постъпва при нас”, каза вътрешният министър.

Той допълни, че в районите на Гурково, Стара Загора, Хасково, Твърдица „са наситени с лица, които се занимават с тези деяния и покупката на гласове”.

ДАНС са подали 32 сигнала до прокуратурата. Образувани са 9 досъдебни производства.

Пълната статистика от резултатите от работата на МВР по предотвратяване на изборни престъпления представи шефът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) главен комисар Станимир Станев. Цифрите са следните:

72 образувани досъдебни производства за периода 01 – 08 юли

Общо проверени места, за които има информация за търговия с гласове – 3146

Проверени лица от активния криминален контингент – 9588

Проверени обекти (заложни къщи и дружества за бързи кредити) – 1864

Проверени собственици на фирми с цел предотвратяване на корпоративен вот – 1741

Проверени МПС – близо 50 000 

Съставени протоколи за предупреждения – близо 7000 

155 души обявени за общодържавно издирване

Задържани по Закона за МВР – 938 

142 разкрити престъпления, свързани с изборни нарушения

818 души утвърдени като лидери на групи за търговия с гласове

„Командироваме 130 служители в 17 областни дирекции на МВР, за да оказват съдействие на колегите си по места в изборния ден. 44 души, базирани в сградата на ГДНП, ще помагат на останалите 11 дирекции. Има и щаб, който ще се грижи за безпроблемното протичане на вота“, каза още гл. ком. Станев.