Започва кандидатстването за прием в гимназии

blank
Снимка: Pixabay

От днес, 7 юли, бъдещите осмокласници вече могат да подават заявления за кандидатстване в гимназии. 

Подаването на заявление в първия и третия етап на класирането ще бъде само по електронен път. Това може да стане без чуждо съдействие – от всяко електронно устройство с достъп до интернет, по което и да е време на денонощието, със съдействието на училището, в което ученикът завършва седми клас, през профила на ученика в рамките на работния ден, със съдействието на друго училище – т. нар. училище-гнездо, определено от началника на РУО в София-град, в рамките на работния ден.

Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа – https://priem.mon.bg

Учениците имат и индивидуален код за достъп.

От Регионалното управление на образованието информират седмокласниците и техните родители, че за кандидатстването в професионалните паралелки е необходимо и медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика.

Цялата необходима информация относно оценките ще бъде отразена по служебен път преди да се пристъпи към балообразуването и класирането.

Учениците, които кандидатстват за профила „Физическо възпитание и спорт“, подават в училището следните документи за участие в приема: заявление за участие в класирането по образец на училището; копие на свидетелството за завършено основно образование; копие на медицинското свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика; служебната бележка, издадена от съответната спортна федерация, която удостоверява, че ученикът е класиран за участие в олимпийски игри, или е на призово място от световно, европейско, балканско или държавно спортно първенство.

Паралелки с профила „Физическо възпитание и спорт“ има в 28-мо Средно училище „Алеко Константинов“ и в 132-ро Средно училище „Ваня Войнова“, информират от РУО в София-град и пожелават успех на учениците, завършили седми клас, при участието им класирането в гимназиите от осми клас.