„Маркет линкс“ прогнозира: Минимална разлика между ГЕРБ и ИТН на предстоящите избори

64

Според проучването е трудно да се определи коя партия ще бъде водеща политическа сила

Подкрепата за първите две политически сили е почти еднаква. ГЕРБ-СДС получават 19,7% подкрепа, а „Има такъв народ“ – 18,8%. Това сочат данните от съвместното проучване, финансирано и реализирано от bTV и „Маркет линкс“ сред 1075 пълнолетни българи в периода 18-25 юни по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета.

По думите на социолога Добромир Живков при тази разлика на изборите на 11 юли не може да се каже коя политическа сила би била първа. Той допусна, че през тази седмица нещата могат да се обърнат и има тенденции, които дават малко по-висока тежест на сценария ИТН да бъде първа политическа сила.

„През последния месец отчитаме известен спад в подкрепата за ГЕРБ-СДС, която поставя границата под въпрос“, коментира в „Тази сутрин“ социологът.

Третото и четвъртото място са съответно за БСП и „Демократична България“ – 16,9% и 12,5%. Петото за ДПС с 9,5% подкрепа, а шестото за „Изправи се! Мутри вън!“ с 5,4% подкрепа.

„При „Демократична България“ има периферия, която в момента се опитват активно да привлекат. Доколко този процес ще бъде успешен ще предопредели и третото място“, обясни Добромир Живков.

Патриотичните партии обаче не успяват да минат 4-процентната бариера според данните на „Маркет линкс“. Социологът уточни, че резултатът може да бъде малко по-различен и реалността в момента дори може да е близо до 4-те процента.

Социолозите отчитат доста висока декларирана готовност за гласуване. Добромир Живков предположи, че тя ще е около тази на изборите на 4 април. 58% са отговорили, че ще гласуват тази неделя.

Кадър: bTV

По думите на Живков е трудно да се предположи каква роля ще изиграе машинното гласуване относно избирателната активност.

Общественото доверие в служебното правителство е високо. Към настоящия момент българското общество одобрява действията му. Разликата между правителството и премиера е минимална – съответно 42% и 43%.

Кадър: bTV

От „Маркет линкс“ са проучили и нагласите относно санкциите „Магнитски“ и дали те са основателни. Според 57% те са основателни, според 17% – не, а 26% не знаят.

Кадър: bTV

Според 39% от българите санкциите са намеса във вътрешните работи на страната, а 37% са на противоположното мнение. 24% не могат да преценят.

Кадър: bTV

Съвместното проучване е финансирано и реализирано от bTV и „Маркет линкс“ сред 1075 пълнолетни българи в периода 18-25 юни по методите на пряко тонично интервю и онлайн анкета.

По публикацията работи Снежина Раева