Специалист ни разкрива как да различим алергия от COVID-19

183

Появата на хрема и често кихане помагат да се разграничат сезонните алергии от коронавирусна пневмония. В същото време повишаването на температурата е основният сигнал, който сочи, че трябва да направите тест за коронавирус, заяви пред ТАСС алергологът-имунолог Владимир Болибок. „Самата сезонна алергия по правило е хрема със сърбеж в носа и зачервяване на очите. Най-характерният симптом на алергиите е кихането, обилната хрема или запушването на носа, които не са характерни за COVID-19. От друга страна, сухата кашлица и треската не са типични за алергии и са сигнал, че трябва да направите изследване“, каза лекарят.

Конюнктивит и назална конгестия пък бяха посочени от Мария Полнер – алерголог-имунолог и член на Европейската академия по алергология и клинична имунология – като основни симптоми на сезонните алергии. „Винаги е лесно да се разграничи коронавирусът от сезонните алергии, тъй като алергичната реакция има симптоми на рино-конюнктивит, т.е. запушване на носа, подуване на носните канали, кашлица, възможно сълзене“, каза тя.

Според специалиста, основната отличителна черта на алергичната реакция е сърбежът в носната кухина и очите. В същото време, температурата на страдащите от алергии не се повишава над 37,5 градуса. „Това не е типично за алергичните реакции. Страдащите от алергии често имат определена история – проява на подобни симптоми през предишни години“, обясни лекарят. Появата на всякакви подозрителни симптоми вече трябва да бъде основата за вземане на тестове, подчерта Полнер.

Превод: Аctualno.com