Никога не приемайте тези лекарства преди да се изложите на слънце

624

Излагането на слънце може да бъде голямо удоволствие и радост, но също така може да бъде и много опасно за нашето здраве. Някои хора са с убеждението, че слънцето има влияние само върху кожата и тена, но далеч не е така. Има и други скрити рискове, вижте какви:

Основните правила за защита на кожата от слънцето включват не само използването на кремове със SPF. Не по-малко опасен е приемът на определени лекарства преди слънчеви бани. Ето кои са медикаментите, които никога не трябва да приемате преди излагане на слънце.

1. Лекарства за лечение на артрит, високо кръвно и антидепресанти

Всички тези лекарства увеличават фоточувствителността на кожата, в резултат на което при излагане на слънце се образуват старчески петна, които трудно се коригират след това.
Най-известните медикаменти, които могат да причинят този ефект, са азулфидин (лекарство за ревматоиден артрит), хлоротиазид (използван при сърдечна недостатъчност и високо кръвно налягане) и мелипрамин (антидепресант).

Също така трябва да внимавате с парфюма: неговите следи под парещото слънце могат много бързо да се превърнат в досадни старчески петна.

2. Хормонални контрацептиви и сулфонамиди

Малки обриви с петна в лилав или розов цвят, или големи лезии на уртикария – това са само част от проявите на негативните ефекти, провокирани от приема на лекарства преди излагане на слънце. В случая това може да засегне и дихателната система.

Тази реакция може да бъде причинена от хормонални контрацептиви и сулфонамиди, (бисептол, барбитурати).

Внимавайте и със сока от храни, които при контакт с кожата увеличават риска от слънчева алергия. Към тях спадат цитрусовите плодове, магданоза и целината. Не ги режете и не ги яжте преди слънчеви бани: кожата на ръцете и устните ви със сигурност ще има контакт със слънцето.

3. Антибиотици

Приемът на антибиотици от групата на тетрациклините, кордарон (антиаритмично лекарство), антимикробни лекарства от флуорохинолоновата група също трябва да се избягва преди излагане на слънце. Те могат да доведат до фитотоксичен ефект. В този случай не само кожата е изложена на вредни ефекти, но и клетките на вътрешните органи. Проявява се със силно зачервяване на голяма площ или локално петно.

Това се дължи на факта, че някои медикаменти образуват токсични вещества под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Този ефект може да се прояви дори при излагане на слънце за период от 15–20 минути. Ако фотоалергията може да се прояви селективно, то токсичният ефект се проявява при 100% от хората, приемащи тези лекарства и излагащи се на слънце.

Ето и пълен списък на лекарствата за външна и вътрешна употреба, които е най-добре да не се използват преди излагане на слънце:

– ретиноиди и AHA киселини – съдържат се в козметичните продукти

– салицилова киселина – ще я откриете в лосиони, кремове и пилинги за лице

– цинков оксид – съдържа се в мехлеми на цинкова основа

– етерични масла от евкалипт и лавандула

– облекчаващи болката препарати – ибупрофен, аспирин, напроксен, пироксикам, диклофенак

– антибиотици от групата на тетрациклините, хинолоните и флуорохинолоните

– антиалергични лекарства на базата на прометазин, цетиризин, димедрол

– диуретици на основата на фуроземид и хидрохлоротиазид

– лекарства за лечение на хипертония на основата на хидрохлоротиазид или дилтиазем

– препарати и хранителни добавки на базата на жълт кантарион и витамин В3

– някои орални контрацептиви и продукти на основата на естроген

– лекарства за лечение на сърдечни заболявания: амиодарон, нифедипин, хинидин, дилтиазем

– лекарства за лечение на диабет: производни на сулфонилурея, глибенкламид

– изотретиноин, ацитретин – съдържат се в продукти за третиране на кожата

– психотропни лекарства – фенотиазин, трициклични антидепресанти, имипрамин

Ако приемате лекарства, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар относно ефекта им върху фоточувствителността на кожата.

Незабавно се консултирайте със специалист, ако по кожата ви се появят неприятни симптоми.