Министър Кацаров: Ако се ваксинираме, ни очаква прекрасна есен, ако не – рискуваме нова вълна

197

Очаква ли ни трета Ковид вълна? Какво сподели министър Стойчо Кацаров:

Засега не се налага да се изхвърлят ваксини. Това може да стане, ако нашите сънародници не искат да се ваксинират. Това каза в предаването „120 минути“ по БТВ служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.
Някои от ваксините са със срок на годност шест месеца, други – с девет месеца. Ние сме предплатили тези ваксини, но можем да ги поръчваме, когато ни трябват. Рискът от унищожаване не е голям. Първите, за които има риск, са тези ваксини, на които срокът за годност изтича на 31 август, поясни здравният министър.

Договорите, които са сключени, задължават страната, която ги е закупила, да поема цялата отговорност за странични реакции, включително и съдебни разноски при дела. Това е неприемливо, затова ние искаме при даряване и продаване на ваксини с изтичащ срок отговорността да се прехвърли на приемащата ваксините страна, посочи Стойчо Кацаров.

По думите му слабият интерес към ваксинацията срещу COVID-19 у нас се дължи и на страх, и на недоверие към ваксините, и на недоверие към управлението на страната. Най-често за ваксинацията говорят политиците. Негативното отношение към политиците се превръща в негативно отношение към ваксините. Проблемът е комплексен, това е национална задача. Всеки, който носи отговорност към близките си, трябва да се включи в този процес. Не можем да го оставим само на администрацията. Тя е направила това, което трябва в това отношение, подчерта министърът.
За мен ще бъде успех, ако можем да направим разговора за ваксините рационален и всеки сам да реши – в крайна сметка ваксинирането е доброволно. Залагам на добрия начин на мислене, на разумното и националното, а не на заплахата, отбеляза Кацаров.

Той коментира, че продължава да се съмнява в ефективността на част от мерките, защото въпреки маските и дистанцията, „вълните идват една след друга“. Това, което продължава да бъде константа по отношение на коронавируса, са многото неизвестни. Ако се ваксинираме, ни очаква прекрасна есен. Ако не, рискуваме нова вълна. Повечето експерти смятат, че е възможна нова вълна. Не трябва да чакаме до есента, трябва да се ваксинираме сега, категоричен е министъра на здравеопазването.