„Балканският поток“ е завършен. Унгария и Сърбия свързаха тръби.

63

Последни новини от развитието на „Балканският поток“.

Сръбската компания „Сърбиягаз“ и унгарската FGSZ свързаха на границата с Унгария тръбите от газопровода „Балкански поток“, по който в бъдеще ще тече газ от Турция до Централна Европа през България и Сърбия.

От утре Унгария ще може да предоставя капацитета си, а Сърбия ще стане важна транзитна държава за Централна Европа. Първите количества транзитен газ за Централна Европа ще потекат на 1 октомври, съобщи РТС.

В този бранш, свързването на две тръби, които идват от две различни държави, се нарича златна връзка. Когато се стигне до златна връзка, това означава, че проектът върви към приключване и доставката на газ ще започне скоро, обясни Ференц Саболч – председател на управителния съвет на FGSZ, предаде БГНЕС.
Генералният мениджър на „Сърбиягаз“ Душан Баятович каза, че по този начин е сложен край на дългогодишните усилия, с която страната най-накрая е решила въпроса за доставките на газ от друг източник, а не само през Украйна.
„Никой в Сърбия вече няма да мръзне, а цената на газа за домакински нужди няма да се промени от есента. Повишаването на цената на газа заради ръста на цените на нефта ще се отрази на „Сърбиягаз“, обясни Баятович.